Familieopstelling
Verbindt je met jouw familiesysteem, de gezinsopstelling, jouw voorouders van moeders en vaders kant en hun lot, vroege kinderervaringen en gezinsthematiek waardoor je zelf beweging kunt brengen in wat vastzit en/of wat zich herhaalt.
Vanuit een onverwacht hoek ontstaat inzicht wat het is wat jou blokkeert en waar je angsten en onzekerheden vandaan komen.
Wat zegt de relatie tot je opvoeder over jou en wat heeft dit te maken met je gemoedstoestand?
Rol van de opvoeder in je leven
Deze workshop geeft inzicht over de impact en betekenis van de relatie met je opvoeder, tussen moeder en kind en hoe die band je heeft gevormd. De band met je opvoeder bepaald de wijze hoe je relaties aangaat, hoe je je verbindt tot/met de ander.
Je relatie met je opvoeder is wellicht de meest bepalende relatie in je leven. Je bent afhankelijk van je opvoeder tijdens de prenatale fase en de eerste jaren na je geboorte. Naast de primaire levensbehoeften als eten, drinken, kleding (warmte) en rust (slaap) zijn factoren als aandacht, veiligheid, bescherming, lichamelijk contact, liefde fundamentele behoeften.
Groeien en bloeien
In een ideale wereld zorgt je opvoeder voor deze behoeften en krijg je de ruimte om met deze bestaanszekerheden op te groeien.
Zoals een plantje dat wordt gezaaid in voedzame grond met voldoende zonlicht en regelmatig besprenkeld wordt met water en aandacht zodat de wortels kunnen uitschieten zodat voldoende voedingstoffen kunnen worden opgenomen uit de bodem. Dat plantje krijgt de zorg en ruimte om te kunnen groeien en bloeien tot een prachtige bloem.
Maar wat als dat scenario anders is? Wat als je opvoeder alle (emotionele) zeilen moest bijzetten om zichzelf staande te houden? Wat als de opvoeder niet in staat is om de behoeften van het kind te zien? Wat als er geen ruimte was om jou te laten zijn voor wie je is?
Familieverbanden
‘Ken je voorvaderen en je zal, in grote lijnen je eigen leven begrijpen.’ Want; de relatie met je opvoeder, de situaties met de onderliggende processen komen wellicht sterk overeen met de jouwe.
Verdiep je in de beweegredenen van je voorouders, de angsten, boosheid en tekortkomingen. Begrijp dat hun processen de jouwe zijn. Onderzoek ze en laat ze los. Want wat je beeldvorming in sterke mate bepaald is je persoonlijke beleving. Jouw beeld van je jeugd en van je relatie met je opvoeder.
Waarneming en beleving
Je herinneringen zijn subjectief. Onbedoeld zie je dingen niet zoals ze zijn. Er bestaat niet één werkelijkheid omdat eenieder anders waarneemt. Je groeit op in een context van omgevingsfactoren die we bewust en onbewust absorberen. We nemen waar en geven daar betekenis aan.
De betekenis die wij geven aan dat wat wij zien zegt dus in de eerste plaats iets over ons. Wat wij waarnemen is onze werkelijkheid, niet zozeer dé werkelijkheid.
Dit inzicht is een belangrijk kantelpunt voor het opheffen van destructieve menselijke verhoudingen. In deze workshop gaan we bewegen, kijken, vragen stellen en zonder oordeel luisteren en begrijpen zodat de negatieve beleving kan worden getransformeerd naar een positieve.
Maak jouw eigen website met JouwWeb